MatteLabb gir elevene regneglede

– Det å øve på regnestrategier er viktig for å kunne bli en god regner. MatteLabb lar elevene jobbe med grunnleggende ferdigheter og regnestrategier på en inspirerende og morsom måte, forteller redaktør for Campus Matte, Espen Skovdahl.  

Læreverket Campus Matte inneholder komponenter som gir elevene varierte måter å jobbe med fagstoffet på. Til alle leksjoner på 1.–7. trinn finnes MatteLabb, et motiverende verktøy for å øve på regnestrategier. 

– Det gir rett og slett regneglede. Verktøyet gir kort vei til mestring, og elevene kan nå mål flere ganger i løpet av et kort tidsrom, forteller Espen.  

Hvordan kan elevene øve på regnestrategier på en motiverende måte? Hør Espen fortelle i videoen under:

I MatteLabb får elevene opp et spillbrett med 12 ulike svaralternativer. Oppgavene vises på toppen av skjermen, og det er om å gjøre å finne de riktige svarene på brettet. Etter hvert som elevene velger riktige svar, tømmes brettet. Når brettet er tomt, har elevene løst minst tolv regnestykker og fullført en hel MatteLabb.

Motiverende mengdetrening: I MatteLabb jobber elevene seg gjennom spillbrett ved å regne seg frem til rett svaralternativ. I løpet av en økt kan hver elev komme i mål mange ganger.

– Det gir gode læringsopplevelser for alle elever – ikke bare for de flinkeste, eller for dem som trenger mest hjelp, men for alle, forklarer Espen.  

Mer enn bare spill og moro  

Selv om MatteLabb inneholder spillelementer og lar elevene konkurrere med seg selv, er Espen tydelig på at verktøyet først og fremst har et pedagogisk formål. 

– Når vi lærer, er det viktig å lære på så mange forskjellige måter som mulig. Hvis vi bare bygger forståelsen på én og samme måte, får vi et byggverk med svakt fundament, forklarer han.  

Espen tegner et bilde av det å bygge kunnskap som en stadig høyere bygning av klosser. 

Bygge kunnskap: Å bruke bare én regnestrategi er litt som å sette like klosser rett oppå hverandre. Bruker elevene ulike strategier, kan de bygge et mer stabilt fundament.

– Vi kan se for oss at det å bruke én og samme regnestrategi hele tiden blir som å sette like klosser rett oppå hverandre. Det kan bli et høyt byggverk, men ikke spesielt stabilt, forklarer han. 

– Hvis elevene derimot lærer å bruke forskjellige strategier, blir det som å få ulike klosser til å passe sammen, og elevene ender opp med et mer solid byggverk, beskriver han.  

Med MatteLabb øver elevene på å anvende ulike strategier. Som et tillegg til den nivådelte oppgavesamlingen i læreverket mener Espen verktøyet tilfører noe svært viktig.   

– Ser vi på hvilken funksjon MatteLabb har i forhold til de andre komponentene i Campus Matte, handler det om å øve tilstrekkelig på – og bli trygg i – bruken av de ulike strategiene, sier Espen.   

– Å øve på ulike regnestrategier er også nødvendig for at elevene skal oppleve matematikk som et godt verktøy i dagliglivet, sier han videre. 

Motivasjon og mestring  

At øvingen kommer i en engasjerende innpakning, er ikke tilfeldig. Espen er klar på at mestringsfølelse er viktig å kjenne på i matematikk fra tidlig av.     

– Hvis det tar for lang tid mellom hver gang elevene opplever mestring, kan de miste motivasjonen. Det kan da bli tungt å fullføre en læringssekvens, og kanskje må de også avslutte arbeidet sitt før de i det hele tatt kommer i mål, forteller Espen.  

Med MatteLabb kan elevene gjennomføre et spillbrett på kort tid. 

– Det er morsommere for elevene å lære når de klarer å fullføre et arbeid de har begynt på. Med MatteLabb kan dette gjerne skje flere ganger i løpet av en læringssekvens. Det gir elevene den motivasjonen de trenger for å gå løs på nye utfordringer med motivasjon og læringsglede, smiler han.   

Når spillbrettet er gjennomført, kan elevene prøve på nytt for å forbedre tiden sin. Hver elev konkurrerer mot seg selv. 

– Det er viktig at øving er engasjerende og morsomt, og MatteLabb ER morsomt. Elevene opplever høy grad av mestring, de har kort vei til mål, og de kan hele tiden forbedre seg, avslutter han.  

Slik bruker du MatteLabb

MatteLabb er en del av læreverket Campus Matte.

Elevene finner MatteLabb inne i leksjonen ved siden av videoforelesningene, oppgavene og egenvurderingen. Du kan også dele ut MatteLabb gjennom planleggeren i Campus Matte. Forhåndsvisning av spillbrettene og elevenes resultater kan du se inne i hver leksjon i lærerens grensesnitt.

Prøv Campus gratis i 30 dager

Du kan prøve Campus helt gratis og uforpliktende med dine elever. Bare logg inn med din feidebruker og opprett ett eller flere kurs. Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne på campus@inkrement.no.

Prøv gratis

Lukk