I rute mot Kunnskapsløftet 2020

Med tverrfaglige prosjekter og variert matematikkundervisning er Ra ungdomsskole i Larvik i god rute mot ny læreplan. Matematikklærer Eirik Monsen forteller om matte-orientering, stafetter og omvendt undervisning.
- Vi la bort boka for tre år siden. Vi har ikke ønsket å ta for oss temaene så fragmentert som lærebøkene gjør, men heller bruke lenger tid på ett tema av gangen og bygge på hvert emne, forklarer matematikklæreren.
I dag bruker de det digitale læreverket Campus Matte ved skolen. Læreverket gir dem tilgang til leksjoner som dekker læreplanmålene for hele ungdomstrinnet.
- Over tre år på ungdomstrinnet opplever vi at denne måten å jobbe på effektiviserer undervisningen. Vi bruker ikke like mye tid på repetisjon og å ta opp tråden hvert år, forklarer han.
Tverrfaglige uker
Skolen ser ut til å være godt i rute for den kommende læreplanen, med fokus på tverrfaglighet, samarbeid og refleksjon.
- På skolen har vi tverrfaglige uker hvor vi jobber med større prosjekter. Her må elevene både samarbeide, reflektere og produsere noe i fellesskap. Elevene gjennomførte nylig et prosjekt om offentlige institusjoner på tvers av samfunnsfag, kunst og håndverk, matematikk og naturfag, hvor de skulle bygge en by. Her måtte de ta i bruk blant annet målestokk, prosentregning og geometri i kombinasjon med de andre fagområdene, forklarer Eirik.
Matematikklæreren legger ikke skjul på at prosjektet krevde mye forberedelse og samarbeid mellom lærerne, men forteller at resultatet ble veldig bra.
Aktiv matematikk
Også innenfor matematikken legges det vekt på aktiv læring, og Eirik tar gjerne elevene ut av klasserommet.

- Vi har for eksempel orientering med ulike vanskelighetsgrader, hvor elevene må plassere koordinater for å finne frem til en post. Når de finner denne, må de kanskje løse en oppgave med en funksjon som viser dem hvor neste post befinner seg, forklarer han engasjert.
Eirik praktiserer omvendt undervisning. Han gir elevene sine undervisningsvideoer fra Campus Matte i lekse og bruker tiden på skolen til læringsaktiviteter.
- Vi har også stafetter hvor elevene må løse ulike typer oppgaver. Veldig mange blir gira av konkurranse, og noen nærmest glemmer at det er vanskelige matematikkoppgaver de jobber med, og løser mange flere enn de ville gjort ellers. Jeg tror også det å få være i fysisk bevegelse skaper motivasjon hos elevene, forteller han.
Ny med omvendt undervisning
Det er kun et par måneder siden Eirik og kollegene tok Campus Matte i bruk. Tidligere samlet han sammen digitale ressurser selv.
- Før brukte jeg mitt eget opplegg i stedet for lærebøkene, men det var mye jobb å finne og sette sammen innhold fra ulike steder. Med Campus Matte liker jeg at vi har alt samlet på ett sted. Det er tidsbesparende for meg og enklere for elevene, forklarer han.
Med Campus Matte liker jeg at vi har alt samlet på ett sted
- Vi er fortsatt i oppstarten med omvendt undervisning, men så langt fungerer det veldig bra. Elevene sier at det er bedre for dem å gjøre det på denne måten. Jeg er spent på å se hvordan det blir når vi tar for oss enda mer krevende emner, forteller han.
Lærerne kan se hva elevene har forstått og ikke av leksene. På den måten kan de tilpasse undervisningen.
- Campus Matte har gode videoer med gode forklaringer. Det er lett for elevene å finne frem i læreverket, og det er veldig bra at elevene har mulighet til å gi tilbakemeldinger. Hvis det er noe de ikke forstår, er det lett for meg å få det med meg. Det er enklere å prøve å tilpasse undervisningen, forklarer matematikklæreren.
Mer tid til det viktige
Når teorien er gjennomgått hjemme, frigjør dette mye tid.
- På denne måten får vi mer tid til å gjøre matematikk på skolen. Vi diskuterer, vi løser ulike typer oppgaver, og vi er utendørs og opplever matematikken. Jeg kan ha egne grupper med dem som trenger mer hjelp i timen, mens de andre kan jobbe videre. Jeg tror vi får mer tid til det som det er viktig at vi bruker tid på, forklarer Eirik.
Jeg tror vi får mer tid til det som det er viktig at vi bruker tid på
På spørsmål om hva som er krevende med å endre måten man jobber på, mener Eirik det har vært få hindringer.
- Det har egentlig gått veldig greit. Det er selvfølgelig noen som er mest komfortable med å gjøre ting slik de alltid har gjort dem, mens andre mener at tavleundervisning er og blir det beste. Det som er fint, er at man kan bruke Campus slik man vil, ikke bare til omvendt undervisning, forklarer han.
Friheten i læreverket oppleves som et pluss for den engasjerte læreren.
- Jeg tror det beste er at jeg får friheten til å undervise slik det er best for mine elever. Jeg har alt jeg trenger for å lage en treårig plan. Alt ligger til rette, og jeg kan skreddersy det slik jeg måtte ønske, forklarer han.