Bli kjent med arbeidsbøkene for 1. og 2. trinn

To elever bruker arbeidsbøkene. Utsnitt, kun bok og hender med blyant er synlig.

Arbeidsbøkene legger til rette for aktiv læring, utforsking og matematisk samtale med elevene. Hver leksjon er variert med diskusjoner, utforskningsoppgaver og nivåtilpassede oppgaver.

Nå lanseres arbeidsbøker i matematikk for 1. og 2. trinn. Bøkene er et tillegg til det digitale læreverket Campus Matte. Som lærer kan du selv velge hvor mye dere skal jobbe i bok og i hvor stor grad du vil utnytte det digitale.

To av forfatterne bak arbeidsbøkene, Kirsti Thorsen og Marius Saanum, forteller om innholdet og deler de pedagogiske tankene bak bøkene.

Enkelt å ta i bruk

Strukturen i arbeidsbøkene er lett å forstå og få oversikt over. Dermed er det tydelig for både lærer, elev og foresatte hva man jobber med til enhver tid.

– Vi har lagt vekt på at det visuelle uttrykket i arbeidsbøkene skal være rent, intuitivt og uten distraksjoner, sier Marius. – I arbeidsbøkene er det elevene som er i fokus. Gjennomgangsfigurene Ada og Albert presenterer virkelighetsnære problemstillinger, samtidig som det er koblet litt fantasi til hverdagen, slik at vi møter elevene på deres interesser.

Kapitlene og leksjonene i bøkene tilsvarer oppbyggingen i Campus Matte. – Arbeidsbøkene og Campus Matte har samme redaksjon og forfattere, slik at det hele henger sammen. Det skal være enkelt for deg som lærer å bruke både det analoge og det digitale, sier Marius. – Det gir tid og rom til å gå i dybden i de ulike temaene. Det er lagt opp til at du kan tilrettelegge og jobbe på din egen måte.

Lærer og to elever jobber med arbeidsbøkene. Læreren og en elev diskuterer noe i boken.
Arbeidsbøkene er oversiktlige og tydelige slik at de er enkle å bruke.

Kapitlene i arbeidsbøkene er delt inn i leksjoner. Oppgavene i arbeidsbøkene har de samme nivåene som det digitale læreverket har, slik at dere vil kjenne igjen nivådifferensieringen.

To-siders oppslag fra en av arbeidsbøkene med eksempler på ulike oppgaver.
Nivådifferensieringen i arbeidsbøkene samsvarer med det digitale læreverket. Her er et eksempel fra boken 1A.

Oppgavene er delt inn i en grønn, en rød og en sort del, med ulike vanskelighetsgrader: Grunnleggende forståelse, middels utfordringer og mer utfordrende oppgaver. Alle leksjonene har også utforskende samarbeidsoppgaver, markert med et gult symbol. Elevene kan, uavhengig av nivå, jobbe med utforskningsoppgavene i par eller små grupper.

Slik får du mulighet til å differensiere og tilpasse undervisningen til alle elevene dine. – Det er tidsbesparende for deg som lærer. Du har alle nivåer på ett sted og behøver ikke å finne oppgaver fra flere verk og nettsteder, mener Kirsti.

Legger til rette for matematisk samtale

Arbeidsbøkene legger til rette for matematisk samtale med samtalebilder til hvert kapittel og diskusjonsoppgaver til hver leksjon. – Elevene får snakke matematikk, undre seg og øve på grunnleggende ferdigheter som for eksempel å lytte til andre og snakke tydelig med riktig stemmevolum, forklarer Kirsti.

På starten av hvert kapittel møter elevene et samtalebilde med tilhørende spørsmål, som kan danne utgangspunkt for samtaler om sentrale strategier og begreper i kapittelet. Bildet inneholder illustrasjoner som støtter læringsmålet fra hver leksjon i kapittelet. – Det kan derfor være nyttig å bruke samtalebildet både som innføring av kapittelet og underveis i kapittelet, anbefaler Kirsti.

Samtalebilde fra kapittel 2, telle til 5. Tegning av lekeplass med Ada og albert som leker gjemsel.
Hvert samtalebilde inneholder illustrasjoner som støtter læringsmål fra hele kapittelet.

Til hvert samtalebilde hører det med en liten fortelling om figurene Ada og Albert, der de møter på en utfordring som elevene kan hjelpe dem med å løse. Historiene finnes både som tekst og lyd i det digitale læreverket, og som tekst i lærerveiledningen.

Barn i klasserommet. Alle har arbeidsbøkene åpnet på samtalebildet. Flere elever rekker opp hånden.
Samtalebildet skaper engasjement i klasserommet, og vekker nysgjerrighet hos elevene.

Det første dere møter på oppgavesidene til en leksjon, er en diskusjonsoppgave. Diskusjonsoppgavene bidrar til å utforske og skape interesse rundt innholdet i leksjonen. – Elevene kan diskutere ulike fremgangsmåter, lytte til hverandres måter å tenke på og komme frem til et svar de er enige om, sier Marius.

Hånd som peker på en illustrasjon i arbeidsboken
Elevene får reflektere over sin egen læring og lære av hverandres erfaringer gjennom å snakke matematikk.

– Diskusjonsoppgavene til hver leksjon ligger utelukkende på et grunnleggende nivå, fordi tanken er at du som lærer kan gjennomføre diskusjonsoppgaven med klassen. Elevene kan dermed bygge på den kunnskapen når de skal jobbe videre med oppgaver, forklarer Marius.

Del av det digitale læreverket

Hver leksjon i arbeidsbøkene har en firesifret kode som fører til den tilhørende videoforelesningen i det digitale læreverket. Videoforelesningene er gratis og kan sees uavhengig av om dere har lisenser på Campus Matte eller ikke. – Foresatte kan eksempelvis bruke mobiltelefonen sin, skrive inn koden og se videoforelesningen sammen med barnet hjemme, foreslår Marius.

Nærbilde av en av kodene som finnes i arbeidsboken
Den firesifrede koden tar deg direkte til videoforelesningen som hører til leksjonen.

– Det blir enklere for foresatte å se hvordan barnet deres jobber med matematikken. Da jobber både lærer, elev og foresatte mot det samme målet, mener Kirsti. – Jeg har ofte hørt at det kan være vanskelig for foreldre å hjelpe til med oppgaver hjemme, fordi de lærte andre framgangsmåter da de selv gikk på skolen. Videoforelesningene er en unik mulighet til å se hvordan vi lærer i dag, og som er inkludert og lett tilgjengelig.

Skjermbilde av siden på Campus Inkrement hvor koden kan skrives inn
Den firesifrede koden skrives inn på denne nettsiden. Dere vil da komme rett til videoforelesningen.

Innholdet i videoforelesningene dekker det grunnleggende fagstoffet. – Videoforelesningen inneholder korte, illustrerte videosnutter som baserer seg på matematiske utfordringer barn kan ha i virkeligheten. Etter en kort videosnutt blir de avbrutt av et kontrollspørsmål som sjekker at de har fått med seg innholdet i videoen, sier Kirsti.

Bilde av elev som sitter med det digitale læreverket på en ipad med tastatur.
Videoforelesningene er fine å se både i klasserommet og hjemme sammen med foresatte.

I det digitale læreverket finnes en stor oppgavesamling hvor elevene kan jobbe videre. Campus Matte inneholder også flere diskusjonsoppgaver, MatteLabb, egenvurdering, lærerveiledning og planleggingsverktøy. Dermed får matematikkundervisningen en stor grad av variasjon ved bruk av både arbeidsbøker og det digitale læreverket Campus Matte.

Ønsker du å motta digitalt prøveeksemplar av arbeidsbøkene? Her kan du lese mer og registrere deg. Da får du også flere nyheter om arbeidsbøkene på e-post.

Arbeidsbøkene kan bestilles direkte fra Campus Inkrement eller gjennom BS Undervisning. Klikk her for å gå til vår bestillingsside.

Prøv Campus gratis i 30 dager

Du kan prøve Campus helt gratis og uforpliktende med dine elever. Bare logg inn med din feidebruker og opprett ett eller flere kurs. Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne på campus@inkrement.no.

Prøv gratis

Lukk