Tverrfaglig temaarbeid og aktiviteter i Campus Matte

Eksempler på opplegg for temaarbeid

Campus Matte 5–7 har tverrfaglig temaarbeid og aktiviteter til alle kapitler. Det innebærer at du får varierte aktiviteter til klasserommet med ferdige undervisningsopplegg. Temaarbeidene aktiviserer elevene og sikrer at de tverrfaglige temaene i Kunnskapsløftet 2020 er ivaretatt.

– Disse legger til rette for både dybdelæring og tverrfaglig arbeid, forklarer redaktør i Campus Inkrement, Marius Saanum.

Hver av aktivitetene tar omtrent 15-20 minutter å gjennomføre og er til for å skape elevaktivitet og variasjon i klasserommet. – Vi har valgt ut aktiviteter som gir høyt læringsutbytte samtidig som de kan brukes innenfor tidsrammene til årsplanen i læreverket. Alle har en gjennomarbeidet lærerveiledning, slik at det er enkelt å hente frem en aktivitet når det er behov for det, forteller Marius.

Lær mer om tverrfaglig temaarbeid og aktiviteter i Campus Matte her.

Hva er tverrfaglig temaarbeid?

Tverrfaglig temaarbeid er et arbeid som går over flere skoletimer og hvor elevene bruker sin kompetanse fra hele kapittelet. Temaarbeidet er koblet til de tverrfaglige temaene i matematikk.

– Det tverrfaglige temaarbeidet i Campus Matte er virkelig gull verdt i en travel lærerhverdag, forklarer Marius.

– Inne i Campus Matte finner du et ferdig undervisningsopplegg med lærerveiledning, som sikrer at de tverrfaglige temaene i matematikk er ivaretatt samtidig som elevene jobber med grunnleggende ferdigheter og dybdelæring, forklarer han.

Ta elevene med på tur til London

Et eksempel er temaarbeidet «Reise til London» for 5. trinn. Her skal elevene planlegge en tur til London. De skal jobbe i grupper og foreta valg basert på egne erfaringer om reise, tid og personlig økonomi. De skal også regne om mellom norsk og engelsk valuta ved hjelp av regneark.

– Elevene har et eget elevark som forklarer oppgaven, samtidig som lærer har en grundig lærerveiledning med introduksjon, mål, oversikt over oppgavens ulike deler og tidsbruk, forklarer Marius.

Elever i klasserom
Tverrfaglig temaarbeid er ferdige undervisningsopplegg som du kan bruke over flere skoletimer med elevene dine.

Elevene skal lage en presentasjon av den planlagte reisen. De velger selv om de vil presentere arbeidet sitt foran hele klassen eller i grupper, og om presentasjonen skal være digital eller muntlig. Til hjelp har elevene en sjekkliste de skal følge underveis i arbeidet.

– Av erfaring vet jeg at det kan være vanskelig å finne tid til å planlegge litt større arbeider for elevene. Med temaarbeidet har vi i Campus Inkrement gjort jobben, og elevene får arbeidet både med tverrfaglighet, samarbeid, digitale ferdigheter, muntlig kompetanse og mye mer, sier han.

Prosentpyramide og brøk-krig

I tillegg til de tverrfaglige temaarbeidene har hvert eneste kapittel aktiviteter som kan brukes i klasserommet. Her finner du blant annet «Prosentpyramide», «Brøk-krig», «Kims geometriske lek» og mye annet gøy. Alle har gode lærerveiledninger som du kan ta i bruk med det samme.

– Aktivitetene er varierte. Noen gjennomføres som hel klasse med lærer som veileder, andre er spill hvor elevene samarbeider i mindre grupper. En del av aktivitetene er også fine som stasjonsarbeid, forklarer Marius.

Elever jobber i klasserom
Variasjon: Aktivitetene gir ulike innfallsvinkler til kompetansemålene og legger opp til både individuelt arbeid og samarbeid.

Felles for alle aktivitetene er at de gir en annen innfallsvinkel til kompetansemålene. – For elever som trenger en avveksling og en annen måte å jobbe på, fungerer disse supert, forklarer redaktøren.

Aktivitetene krever så lite forberedelse at du fint kan lese gjennom lærerveiledningen mens elevene sitter og jobber.

– Hvis du i løpet av en time opplever at elevene trenger et avbrekk og litt variasjon, er det enkelt å hente frem en av aktivitetene. Selv brukte jeg aktiviteten «Sannsynlighetsbingo» hver uke gjennom et helt skoleår med mine elever, forklarer han.

I «Sannsynlighetsbingo» lager elevene et bingobrett med tre ganger tre ruter og fyller inn tall. Elevene spiller sammen i par eller grupper. Det kan også gjøres som en aktivitet for hele klassen, der læreren triller terningene for alle.

– I denne aktiviteten får elevene brukt hoderegning, sannsynlighet, brøk og strategisk tenking. Tilfeldighet med bruk av terninger gjør at selv om elevene har kunnskap om sannsynlighet, så vil aktiviteten utvikle seg ulikt hver gang, forklarer matematikklæreren.

For å spille triller man de to terningene. Legg deretter sammen antall øyne på terningene. Summen av øynene er det tallet elevene kan krysse av på bingobrettet sitt. Har de flere av samme tall, kan de bare krysse ut ett tall per runde.

– Aktiviteten er også fin fordi det ikke nødvendigvis er den som er flinkest, som gjør det best, forteller han.

Legger opp til dybdelæring

Omvendt undervisning frigjør tid i klasserommet ved at elevene forbereder seg i forkant av timen. Campus Matte er et komplett læreverk som har alt du trenger for å undervise på denne måten.

– Omvendt undervisning frigjør tid til læringsaktiviteter som temaarbeid. Elevene kan gå gjennom den mest grunnleggende teorien hjemme, og vi får tid til å jobbe mer utforskende sammen på skolen, forklarer Marius.

Bilde som beskriver hvordan Campus kan brukes for å støtte læringsprosessen.
Rett ting på rett sted: Når elevene forbereder seg hjemme, får vi mer tid til de mest krevende stegene i læringsprosessen når vi er samlet i klasserommet. Temaarbeid og aktiviteter er supre for å gå i dybden, vurdere og skape.

– Ser vi på Blooms taksonomi, kan elevene starte på de mest grunnleggende stegene i læringsprosessen hjemme ved å se en undervisningsvideo. I klasserommet har vi tid til å bygge videre på den grunnleggende forståelsen og ta de krevende stegene sammen, forklarer han.

Med temaarbeid og aktiviteter blir det enklere å utnytte den frigjorte tiden i klasserommet til tverrfaglighet og dybdelæring.

Hvor finner jeg temaarbeid og aktiviteter?

Lærerveiledning for temaarbeid og aktiviteter finner du under hvert kapittel i Campus Matte 5, 6 og 7. På samme sted finner elevene elevark på sine sider.

Skjermbilde fra Campus der aktiviteter og temaarbeid er markert.
Til hvert kapittel: På hvert kapittel i læreverkets meny finner du aktiviteter og temaarbeid.

Logg inn på Campus for å prøve tverrfaglig temaarbeid og aktiviteter med dine elever.

Hvis skolen din ikke har lisens, kan du selv starte en uforpliktende 30-dagers prøveperiode ved å logge inn og opprette et kurs.

Prøv Campus gratis i 30 dager

Du kan prøve Campus helt gratis og uforpliktende med dine elever. Bare logg inn med din feidebruker og opprett ett eller flere kurs. Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne på campus@inkrement.no.

Prøv gratis

Lukk