Spennende muligheter med digitale verktøy

Elever som strever i matematikken, får undervisning på tilpasset nivå og mer hjelp i timene, mens de som trenger større utfordringer, slipper å bli “holdt igjen” av felles tavleundervisning. Eldrid Holien Heggli mener omvendt undervisning gir mange spennende og viktige muligheter.
- Vi har sett noe video sammen i klasserommet. Da har vi stoppet opp underveis og snakket om hva som blir forklart. Elevene har også sett videoene hjemme som forarbeid til timene. Da får de mulighet til å jobbe mer med oppgaveløsing på skolen, og de som trenger det, får mer hjelp eller mer utfordringer, forklarer Eldrid.
Hun underviser på mellomtrinnet ved Byafossen skole i Steinkjer kommune. Matematikklæreren synes det er spennende med digitale verktøy og de nye mulighetene de skaper i undervisningen.
- Jeg kan ikke si at jeg har snudd undervisningen helt, men jeg gjør en kombinasjon. Noen ganger har elevene fått video i lekse slik at de får faggjennomgangen hjemme. Andre ganger har vi brukt video i klasserommet i tillegg til tradisjonell undervisning, forklarer hun.
Skaper muligheter
- Å jobbe på denne måten er veldig fint for å oppnå variasjon og tilpasset undervisning. Elevene kan repetere, og de kan ta inn stoffet i sitt eget tempo. At det finnes mange muligheter her, er jeg ikke i tvil om, sier hun.
Eldrid mener det er to ting som må være på plass for at omvendt undervisning skal fungere godt. Det ene er at elevene blir godt kjent med arbeidsmetoden, og det andre er at foreldrene også er informert og med på laget.
Hvis vi snur undervisningen, legger det til rette for mer aktivitet og dybdelæring i skoletimene
- Jeg tror vi må lære elevene å bruke videoene, slik at disse skaper det gode grunnlaget for undervisningen. Hvis man får det til å fungere, blir dette selvstendig leksearbeid som ikke krever noe særlig hjelp av foreldre, forklarer hun.
- Hvis vi snur undervisningen, legger det til rette for mer aktivitet og dybdelæring i skoletimene, sier matematikklæreren.
Tilpasset undervisning
- Jeg tror elever som sliter med matematikk i større grad faller av med tradisjonell tavleundervisning. Både å gjøre oppgaver alene hjemme og å forsøke å følge tavleundervisningen på skolen er krevende for dem som trenger ekstra tid og hjelp til øving, mener Eldrid.
Metoden gir også nye muligheter for elever som trenger større utfordringer i faget.
- De som mestrer matematikk godt, trenger heller ikke å bli holdt igjen av resten av klassen. Disse kan gå videre til mer utfordrende videoer og oppgaver, forklarer hun.
Å skaffe seg oversikt over hvilket nivå elevene ligger på, får hun god hjelp til gjennom Campus.

- Statistikken over elevenes arbeid gjør det lettere for læreren. Den gir oversikt, og elevene kan også kommunisere til meg hva de trenger hjelp med. Dermed blir det mye enklere å gi den rette støtten til elevene, mener hun. I vurderingssamtaler med elev og foresatte gir statistikkdelen et konkret og godt utgangspunkt for vurdering av læring.
Fenget elevene
Eldrid ble kjent med omvendt undervisning allerede rundt 2013. Da tok hun et studium i IKT for lærere, som hun syntes var spennende.
- Jeg underviste en 7.klasse den gangen, og dette var før Campus hadde kurs for mellomtrinnet. Da brukte jeg kurs basert på Faktor 8 som et supplement. De første videoene i hvert tema var jo gjerne fra 7. trinn, så dette passet godt, forklarer hun.
Undervisningsvideoene ble populære blant elevene. Videoene ga variasjon i undervisningen, og elever som mestret matematikk godt og trengte utfordringer, kunne få tilpasset undervisning med kurs på et høyere nivå.
- Videoene på ungdomstrinnet fenget de elevene som var modne for å gå videre i faget. Jeg lot dem klikke seg inn og få flere utfordringer, forteller Eldrid.
Da kurs for mellomtrinnet ble lansert på Campus, var dette midt i blinken for matematikklæreren og elevene hennes.