Har du ukrainske elever i klassen? Videoene i både Campus Matte 1–4 og Campus Matte 5–7 finnes nå på ukrainsk!

Gruppe med 13 mennesker på oppstilt foran et stort maleri
Har gjort matematikken tilgjengelig: ukrainske flyktninger har hjulpet Inkrement med å tilpasse videoforelesningene i Campus Matte 1–7 til ukrainsk

Videoforelesningene og kontrollspørsmålene i Campus Matte 1–7 finnes nå på ukrainsk. Inkrement har fått hjelp av ukrainske flyktninger, som har tilpasset videoene og kontrolloppgavene og lest inn de ukrainske stemmene. Slik er matematikken gjort tilgjengelig for de ukrainske elevene som går i norske klasser.

Innholdet i videoleksjonene i Campus Matte 1–7 er dubbet på ukrainsk. De ukrainske elevene bruker akkurat det samme kurset som norske elever, med mulighet til enkelt å bytte språk til ukrainsk. Videoforelesningene og kontrollspørsmålene er tilgjengelige på ukrainsk, mens grensesnittet i læreverket er på norsk. Vi har valgt å gjøre det slik for at det skal være lettest mulig for lærerne å hjelpe og støtte de ukrainske elevene.

Integrering av ukrainske barn

At læring bygges på felles erfaringer, er en forutsetning for å bli integrert i det norske skolesystemet. Ved at de ukrainske elevene får forberede seg til timene med støtte i en fortellerstemme på morsmålet, blir videoleksjonene en viktig brikke i integreringen.

Matematikklærer på barnetrinnet, Ole Thomas Røyland, bruker Campus Matte med sine elever.

– Jeg har en elev fra Ukraina på barnetrinnet. Han forstår nesten ingenting norsk. Han kunne ikke fordra Campus og nektet å ta på hodetelefoner. Jeg sjekket språkinnstillingen og endret den til ukrainsk, og tok på ham hodetelefonene slik at han kunne høre, forklarer Ole Thomas.

– Instinktet til eleven var å rive hodetelefonene av igjen, men i det han tok dem av, så stoppet han opp og tok dem sakte på igjen. Så ble han stille, før han lyste opp med et kjempesmil og begynte å telle høyt på ukrainsk sammen med videoen. Han storkoste seg skikkelig! Det gjorde en stor forskjell, og var i grunnen ganske rørende, forteller Ole Thomas.

Meningsfylt arbeid

– Det har vært flott og givende å få samarbeide med ukrainske flyktninger i dette prosjektet. Ikke minst har det vært fint å kunne bidra til meningsfull arbeidserfaring for flyktningene. Samtidig har de nærhet til målgruppen og har hatt mulighet til å teste arbeidet på egne barn underveis. Via testing har vi sikret at de ukrainske stemmene i videoforelesningene er riktig timet i forhold til det visuelle innholdet, og at det faglige og pedagogiske er bevart i oversettelsen, forteller Lars Unneberg, daglig leder i Inkrement.

Olena Varlamova synes det har vært meningsfullt å kunne bidra til en lettere overgang til norsk skolehverdag for ukrainske barn.

– Livene våre har plutselig og uventet blitt veldig forandret. Vi har vært under enormt stress fordi fremtiden vår er så usikker. Dette prosjektet er et godt eksempel på hvordan Norge tar vare på ukrainere, sier Olena.

Prosjektet er finansiert av Utdanningsdirektoratet.

Slik bytter eleven språk til ukrainsk

Klikk på elevens navn øverst til høyre i elevvisningen, og deretter på «Innstillinger».

Skjermbilde av elevens hjemmeside i Campus med valget 'Inntillinger' markert

Skroll ned til «Språk» og klikk på «Rediger»-knappen for å velge ukrainsk språk.

Eleven vil nå få videoforelesningene og kontrollspørsmålene på ukrainsk.

Skjermbilde av oppgave med ukrainsk tekst

Prøv Campus gratis i 30 dager

Du kan prøve Campus helt gratis og uforpliktende med dine elever. Bare logg inn med din feidebruker og opprett ett eller flere kurs. Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne på campus@inkrement.no.

Prøv gratis

Lukk