En lærer som kjenner elevene sine

Jeg vet mye bedre hva elevene kan og trenger hjelp med nå som de bruker tiden i klasserommet på å jobbe aktivt med faget, enn da jeg brukte mesteparten av tiden på å forelese, mener lærer Trond Arvid Olsen ved Alta ungdomsskole.
I over tre år har Trond brukt Campus Inkrement til å oppnå mer aktiv læring for sine elever i matematikk. For tiden underviser han på både 8., 9. og 10. trinn, og nylig ble også omvendt undervisning i naturfag en realitet på skolen. Med denne metoden går elevene gjennom teorien i lekse hjemme, mens skoletimene er fylt med diskusjon, oppgaveløsing og annen aktiv læring som har eleven i fokus.
–Det er tre år siden jeg begynte å bruke Campus. Jeg hadde en kollega som prøvde ut læreverket gjennom en prøvelisens. Da begynte vi andre å snuse litt på det –og vi likte det vi så, forklarer Trond.
Både Campus Diskusjon og Eksamenstrening er verktøy realfagslæreren ble glad for å få tilgang til, og som han setter stor pris på i dag.
Drømmesituasjon
–Å få lisenser i matematikk var helt supert, og å bruke Eksamenstrening på 10.trinn er en drømmesituasjon. Det er utrolig bra at det er nivådelt, forklarer han.
Å bruke Eksamenstrening på 10.trinn er en drømmesituasjon. Det er utrolig bra at det er nivådelt
Campus Eksamenstrening gir elevene en skreddersydd arbeidsplan med eksamensoppgaver og løsningsforslag på video frem mot eksamen. På denne måten kan hver elev øve på å løse de oppgavene de selv trenger å trene på.
Campus Diskusjon har også blitt svært populært på skolen. Verktøyet bidrar til engasjement og muntlig aktivitet i klasserommet.
Her på skolen synes vi diskusjonsverktøyet er helt supert. Det verktøyet gir, er at alle elevene må tenke og bruke matematikken muntlig
–Det er veldig gode oppgaver i diskusjonsverktøyet, og jeg synes det fungerer fantastisk. Jeg starter ofte økta i klasserommet med diskusjon. Elevene liker veldig godt at de er anonyme, og at vi tar tilnærmingen å spørre “hva tror dere de som har svart dette, har tenkt?” Her på skolen synes vi diskusjonsverktøyet er helt supert. Det verktøyet gir, er at alle elevene må tenke og bruke matematikken muntlig, forklarer han.
Nivådeling
Å kunne differensiere undervisningen etter elevenes ulike behov er viktig for realfagslæreren. Omvendt undervisning frigjør tid og gir nye muligheter.
–Elevene som er middels og oppover blir mer selvdrevne med omvendt undervisning. De tar kontroll over sin egen læring, setter i gang med oppgaver og kan finne hjelp på egenhånd om de står fast. Dette gjør at jeg sparer en del tid, og dermed kan jeg bruke denne tiden på de elevene som trenger mer av min hjelp, forklarer han.
Campus gir også muligheter for å gi pensum på høyere eller lavere nivå til elever i samme klasse.
–For de svake elevene har jeg brukt materiale fra 5. til 7. trinn. Dette gir dem en mulighet til å komme seg videre fra der de er, i stedet for å stange hodet i veggen på et høyere nivå, forklarer han.
På Alta ungdomsskole bruker 18 lærere Campus Inkrement og deler erfaringene sine med hverandre.
–Vi har delt mye i fagseksjonen og har blitt veldig gode på delingskultur. Sandfallet ungdomsskole er også bare noen hundre meter unna, så selv om vi ikke ser dem i hverdagen, vet vi litt hva som foregår der. Vi får dermed også til idéutveksling på tvers av skolene. Vi har seksjonsmøter, fellestid og læringstid, forklarer han.
På spørsmål om hva Trond ville sagt til en lærerkollega som vurderer å prøve omvendt undervisning, er det ingen tvil hos realfagslæreren.
–Vi anbefaler det veldig sterkt, smiler han.